hello peeps. welcome :) i am farah najwa bt shamshuzaman. fara for short. this is my blog , my diary , and my story , so i feel free to share what i want to. so , just shut up and read okay bebeh. hikhik. and you also can feel free to follow me , thank you ~

p/s : for full story just click at the title :)

the memories ill never forget

Posted by : farah najwa at Friday, May 27, 2011 1 Comments
people come and go , hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :(




 mua dah ekin <3
 anis wawawa :)

 okay , kenapa aku upload gamba ni? haha ,
just nak cakap , thanks for everything 
 friends 
 ekin , and mua * behind me
 najaa odah naddie <3 imy all
 4sc3 and 5sc3 
 kasha beby naddie linda mua rajaa
 my ADIKKKKKKKKKKKKK HAHA
 gila bersama :)
last day of SPM , im gonna miss this badlyy






thanks for being such a good and such a bad friend HAHA . i appreciate everything . * banyak lg gamba tp tk larat upload dah :P

take care :)

Posted by : farah najwa at Friday, May 27, 2011 0 Comments
today is my last day at ipoh , cheyy gaya tak balik kan HAHA . but semua kawan2 aku dah ada haluan masing2 so if balik pun mcm boleh jumpa korang :(  so before im deactivate my lovely blog and my lovely facebook for a week ******* HAHA , i want to write something about THEM i CALLED bestfriends.




the very first one :P





and this is NURUL NADIA BALQIS , kenal dia dah nak hampir 2 tahun . 2 tahun yang penuh dgn suka duka gelak tawa nangis semua la. haha . kenal dia pun time dia masuk smk seri ampang , then dapat pulak 4sc3. masuk2 suci jeeee muka ! haha . yang aku ingat , dia suka dan selalu sangat gaduh dengan shahadah . asal gaduh je tarik meja . sebegitu PUNDA. haha . then shasha cerita la nadi ni mcm ni la mcm tu la. then , mula kenal nadi dgn mulut langsi nyaaa wah sabar jelaaa >.< . hahaha . rasa mcm nak kudud puas2 je . heh . betul kata org2 tua , tak kenal maka tak cinta . after nisa pindah , dia la sahabat akuu . even bila dia dgr problem kita then dia marah marah , kemencarutan , sometimes benda tu buat aku sedar apa salah aku . hooo . * jangan bangga nadi , still tak suka kau mencarut ! haha . then then aku pun pindah la sebelah diaaa dan mula lah kami as a SAHABAT . mcm2 perkara kami buat . baik , jahat , nakal semua ada . haha . makin rapat dgn dia time form 5 , sejak satu tusyen . and boleh dikatakan hari2 ber HANGOUT kat parade dan secret recipe . ada duit boleh lerr takda duit cuci mata jeee ==. i just dont care. haha. dia kawan paling ganas aku pernah jumpa dan kawan baik yang ada dalam hidup aku. thanks dudeeeeeeeeeeeeeeeee :P



to my naddie : eventhough sometimes aku tak suka kau sebab kau sangat langsi , tapi aku tetap anggp kau kembar aku . aku tahu langsi dgn kau tk dpt dipisah kan so slowlyy aku keraskan hati terima kelangsian kau. HAHA. jaga diri weh. aku tahu kau boleh. kau nakal , tp kau pandai jaga diri. iknowthat. huuu and aku pun sayang kau jugakkkk >.< thanks weh for EVERYTHING and im mean it. kau faham kan . heeee . 








the second :




this is my NABILA . haha . seriusly baru sangat kenal dia . baru 3 bulan rasanyaa but dah jadi besties XD . maybe sebab rumah dekat and kenal family , ehhh bukan !!!!!!!! sebab dia satu kepalaaaa , yeah baru betul hahaha . dia suka dengar problem saya dan dia lagi suka luahkan perasaan until lepak pagi sampai malam pun cerita dia ja yang habis . HAHA . but its okayyyy . i still love you broo  HAHA .     
dah sambung blaja kat Uitm T_T . miss her badly . 



bella , thanks for everything . thanks sebab ada untuk kite , thanks sebab banyak tolong kite. makin kamu nak sambung blaja makin rapat kite sampai berat hati kite nak lepaskan kamu . HAHAH , mcm boyfie pulak euwww :P . so bella , jaga diri , jaga semua la. makan minum semua . pekak kan telingaa weh . i know you better . heee banyak bende kite buat . thanks weh <3 . sayang kau jugakjugak. 









hope both of you tak lupakan aku , even aku tahu aku lah kawan korang yang paling kejam HAHAH . but aku masih sayangkan kau orang . miss me , miss me not ? HAHA . goodbyeee take careeee * 











lots if LOVEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ,





FARAH NAJWAA XDDDDDD


sambung belajar :)

Posted by : farah najwa at Thursday, May 26, 2011 0 Comments
heh. esok dah jumaat , then sabtu , then ahad. YA ALLAH.  cepat betul masa kan. terasa mcm baru semalam je masuk sekolah rendah , esok lusa dah nak jadi mahasiswi. rasa mcm tak percaya kan. dulu mama ckp ' sedar tak sedar frh dah nak masuk sekolah menengah , terasa bangga je pakai kain biru muda . haha now dah habis sekolah , dah nak masuk U , dah boleh kawin. fuuu cepat kan masa. farah farah , wake up farah . buang segala kenangan kau dgn dia , buang. dia dah tak perlukan kau for what kau masih teringatkan dia !!!!! kfine , aku akan cuba buang , segala kenangan. YA ALLAH , dugaan MU aku amat menyeksakan dan aku redha. dulu if dapat pegi mana mana mesti over excited tp now? kenapa frh dah tk mcm dulu? mana pegangan kau farah . haih YA ALLAH , aku serik YA ALLAH. biarlah cinta aku hanya untuk MU. biarlah org yang mencintai aku , cinta padaMU , IBU nya AYAH nya ADIK ADIK nya baru selebihnya untuk aku. amin.
so farah , now kau hanya perlu BELAJAR. capai cita2 kau , cinta kemudian . insyaALLAH. kbyee

secret

Posted by : farah najwa at Thursday, April 28, 2011 0 Comments
I love it when we talk
(i love the sound of his voice when he talk)
I love the feeling when he share his secrets
(That's why i keep telling him my secrets)
But somehow i am hurting

When he was talking about her woman
I was really hurt
But i never wannted he to know
(but i know he's not, his expression doesnt show)
She always tell me how much she loves's him
(I always lied when i told him i love my man)
I wanted to cry and tell how much i am in pain
(i wanted to cry and tell him that it is him whom i love)
For all of my life i never wanted anything in this world but he
(for all of my life, i only want him)
But i wont forgive myself if i ruin their relationship
(i loose all hopes that's why i look for somebody else)

But i am sure of one thing, i love him
(And deep inside its him whom i love most)
But waht can i do? she loves him so much
(But what can i do? he see's me as a friend)
All i can do now is wait
(And stil all i can do now is wait)
Till the day i can finally tell her my greatest secret
(till the day he notice me and knew my long lost secret)

That's why i grab every opportunity
(that's why i keep on telling him every story)
So that somehow i can talk to her
(so that's somehow i'd be w/ him)
Even just for once
(even just for a short time)
Though i know, she only sees me as a friend, a friend is all i ever be
(though i know im just a friend to him, only friend, nothing more nothing less)

keredhaan NYA

Posted by : farah najwa at Saturday, April 23, 2011 0 Comments
Assalammualaikum...


Dalam kehidupan kita, adakah semua benda yang kita rancang kita kan perolehi?
Pernah tak rasa dari kecil semuanya indah bagi diri kita tapi bak kata pepatah, panas tidak sehingga ke petang, ada hujan di tengahari..
TAPI apabila hujan semakin reda, muncullah pelangi yang indah...

Begitulah kehidupan kita di dunia ini...Kegagalan mengajar segala erti kematangan dan lebih menghargai dalam hidup...Kegagalan adalah satu tarbiyyah pada diri kita supaya keperitan dan kesedihan yang dihadapi akan kita lebih menghargai kecemerlangan yang akan datang.

Mungkin kita seorang yang cemerlang di tadika.
Mungkin kita seorang yang cemerlang di sekolah rendah.
Mungkin kita seorang yang cemerlang di sekolah menengah.
Mungkin kita seorang yang cemerlang di matrikulasi.
Mungkin kita seorang yang cemerlang di universiti.
Mungkinkah kita cemerlang dalam kehidupan masa depan?
RENUNGKAN !

Ayam juga tidak tahu apa akan terjadi pada telurnya, adakah ia akan menetas atau digoreng di atas kuali.Begitu jua pada manusia, tiada yang tahu masa depannya.

Kita cemerlang dari dulu hingga kini tapi bolehkah kita pastikan kita cemerlang kita berterusan dan diwarisi pada zuriat kita?

cemerlang tu subjektif kan sebenarnya :)
Ada yang kata cemerlang tu kena dapat gred yang baik, kena dapat 4 flat, kena dapat 10A
Ada pulak kata cemerlang tu dengan dapat imbang akademik dan kokurikulum.
Setiap orang ada tafsiran cemerlang untuk diri sendiri.
Ada yang sentiasa berusaha untuk cemerlang tapi keputusan tidak berpihak padanya. 
Ingatlah, pasti ALLAH sedang mengaturkan sesuatu yang lebih baik untuk dirinya.kecemerlangan itu mungkin bukan ALLAH tentukan pada kita tapi insyaALLAH pada zuriat kita.

Nikmatilah hidup yang ada, belajarlah semua benda untuk lebih dapat banyak ilmu.Belajar bukan semata-mata untuk gred sahaja tanpa boleh dimanfaatkan.

Pesanan untuk sahabat-sahabat dan diri sendiri : Jangan kita sesali jalan yang kita pilih ini dan teruskan lah sesi pembelajaran kita dengan redha ALLAH....

amin :)

i have my own feelings.

Posted by : farah najwa at Saturday, April 23, 2011 0 Comments
i happy i sad i cry i laugh i lie i pray i sins . same goes to you right ? so please people , let me decide what i want in my life . who i want to love which person i want to marry . not YOU ! . saya ada hak saya sendiri nak buat ape . baju ape saya nak pakai nombor ape saya nak guna , ikut suka saya lah. and fyi , YOU ARE NOT MY PARENTS. if korang nak nasihat kan aku pasal BEHAVIOUR , aku boleh terima , yela , sume rase diri dia PERFECT . but , bila main dgn PERASAAN , biar aku yang tentukan. heh. please , i am a HUMAN . not a barbie DOLL . if HE really really LOVES me , then he know what he must do. THANKYOU.


should i ?

Posted by : farah najwa at Saturday, April 23, 2011 4 Comments
Should i teach myself to hate you?
Should i teach my heart not to love you?
Should i teach my mind not to think about you?
Would you teach me to?
Because honestly, i dont know how..
How to tell myself not to
How to start a beginning without you..

Coz i feel so empty knowing youre not here with me
The tenderness of your touch i felt
The symphony of your kissed has left
Stock in the moment where there was me and you
Should i forget about them too?

hate !

Posted by : farah najwa at Thursday, April 21, 2011 0 Comments




i hate this video so much like i hate youuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !

just listen !

Posted by : farah najwa at Wednesday, April 20, 2011 0 Comments
Would you just listen and please don't say a word, just yet,
i'd like you to think back to the very first time we met,
how you felt around me? The memories we shared,
and just remember that once upon a time, you really cared.

now think about how we parted, and how much I cried,
but please don't speak, remember that I never ever lied,
that I told you the honest truth about why we were to split,
but now I'd like you to know that my heart broke bit by bit.

the pain was deep, unbearable and painful, for so many years,
i'll never forget all the sadness, all the uncontrollable tears,
slowly I am rebuilding my life, I am content with what I've got,
and although it is hard I am beginning to forget what I have not.

you were a special part of my life that I will never forget, 

a part of my life that broke my heart, but that I don't regret,
you gave me some happy memories that I'll keep in my heart,
although sometimes I wish that you and I didn't have to part.

you were my first love and my true love, that will always be so,
after all of the heartache, sadness and never ending pain, I know,
you and I had something special and that will never change,
because I love you and loving someone else will always seem strange.

would you just listen and please don't say a word, not ever,
Iid like you to remember that once upon a time, we said forever,
that I had hopes and dreams, that I was the one who threw them away,
and this is something I will always regret until my dying day.

terima kasih.

Posted by : farah najwa at Monday, April 18, 2011 3 Comments
Trying to forget someone you love is like trying to remember someone you never met.



thankyou for making me be LIKE this . thank you for breaking my heart. thankyou for leaving me alone , thankyou for lying to me , thank you so much .
awak , saya dah hilang kata kata. saya dah taktahu nak buktikan apa lagi dkt awak. awak cakap awak sayang saya , tapi awak tipu. kalau awak sayang saya , awak akan pentingkan saya . tapi tak. awak pentingkan lagi BUSY awak tu. saya sabar. for 9 months awak. ego lagi ke saya ? awak cakap awak sayangkan saya , awak percayakan saya , tapi awak cakap saya tipu awak . saya merajuk , awak kisah ke ? TAK awak . awak TAK PEDULI  kan saya. bagi awak kata MAAF tu dah cukup. takpayah pujuk2. itulah awak kan. bila saya marah , awak tahu nak menjawab . saya sabar . dan bila awak rasa balik ape yg saya penah rasa , awak kata saya BALAS DENDAM. saya tak sekejam awak. 



awak , pernah tak awak stalker saya kat fb ? TAK kan. sampai ape yang saya buat kat fb pun awak tatahu. bila saya cakap , " nak tak pasword fb , awak just cakap " takpayah la.
yelah , fb saya tak se HOT awak. bila awak dapat tahu saya ada abang angkat , awak marah . saya nak tanya , awak pernah ambil tahu pasal saya ke ? TAK . awak pernah usha wall saya ke ? TAK. awak pernah tahu ape yang ade dalam inbox saya ke ? TAK. awak tahu emel fb saya ? TAK . ape yang awak tahu pasal saya ? " title GF kepada AZRUL AMERAN. itu je kan? ape maksud GF hah bagi awak ? 
awak panggil adik angkat awak BBY , awak save name dia SAYANG , saya diam. saya merajuk , awak marah saya. saya sabar. awak panggil perempuan lain SAYANG , saya sabar , ego lagi ke saya ?


sayang awak pada saya hanya pada mulut , sayang awak pada saya hanya ketika awak keseorangan. kan awak ? jgn menafikan. saya tak pernah mintak awak bagi saya emas , saya tak pernah mintak awak bagi saya duit tiap2 hari . saya tak pernah mintak awak belikan macam2 . topup pun saya ganti balik , sebab saya thu awak ungkit. kan? saya ingat awak . saya pendam. sebab saya nak awak berubah . saya mintak satu je , PERHATIAN. 9 bulan saya tunggu awak bagi ITU kat saya. tapi apa yang saya dapat , nothing. saya sabar je. dalam seminggu ada 7 hari , 6 hari awak kerja . pagi petang . malam awak fb , atau hangout. saya biarkan. hari ahad pun awak hangout. ingat kan malam untuk saya , rupanya tak. awak pentingkan lagi fb awak . saya ? awak biarkan. bila saya marah , awak baru tahu nak berubah , tp hanya seketika.



Nothing hurts more than realizing he meant everything to you and you meant nothing to him
memang betul kata orang , jangan cabar kesabaran manusia. HAHA . if lelaki lain yang boleh mempertahankan perhubungan mereka , even gf dia mintk break berpuluh kali , tapi AWAK tak. kan? sebab , awak boleh cari lain. memang ini yang awak nak kan? saya baru nak uji betapa sayangnya awak kat saya , rupanya awak dah buktikan yang awak TAK PERNAH SAYANGKAN saya . awak TIPU. ini awak cakap awak buat sebab sayang?
if awak sayang , awak takkan lepaskan saya . awak akan cari saya. 
saya tak mintak awak menangis kerana saya , saya tak mintak awak jerit kat satu dunia yang awak sayangkan saya , cukup sekadar awak pentingkan saya . dan awak tahu saya ni siapa. if awak memang tak sayangkan saya , kenapa awak tak cakap? awak sengaja nk tengok saya TERSEKSA kan?


Once upon a time I was falling in love with you, but now Im falling apart :(



In my dreams you're mine forever,just in my dreams awoi . 
and awak menang awoi , saya memang TERSEKSA. cukup terseksa. awak taktahu sebab awak tak pernah ambil tahu. saya delete awak dari fb sebab saya nak tengok ,awak cari tak saya , TAK. awak pentingkan EGO awak tu. takpe. saya tak kisah. saya redha. sekarang baru saya tahu , saya ialah NOBODY dalam hidup awak. dalam hidup awak , yang paling penting , EGO. takpe. saya tak menyesal kenal dgn awak. at least saya sedar awak mcm mane kan. awak jangan risau , saya takkan menangis utk lelaki mcm awak . cukup sekali sy dah menangis , saya takkan membazirkan air mata saya untuk awak . awak jgn risau okay.
Cry as I may these tears won’t wash you away.
Tears are words the hard can't express.
and lastly awoi , thanks. for that video. saya sangat menghargainya. dan saya akan berterima kasih jugak if awak padam. buanglah awoi. saya dah taknak ada kenangan dgn awak. saya dah taknak terseksa. saya nak hidup gembira jugak.
It's amazing how someone can break your heart and you can still love them with all the little pieces.
 manusia buat silap , and kesilapan TERBESAR saya adalah menyayangi awak !
many people said to me , Listen to your heart before you tell him goodbye 
and awoi , i am listening to my heart
The best way to mend a broken heart is time and girlfriends.
i do have friends who always besides me , so i dont worry about losing someone USELESS like you.
Loving you was my favorite mistake !

p /s : awoi , saya tak mintak awak untuk buat ape yang saya nak. cukup sekadar awak baca. and please. ini hanya satu luahan hati. thankyou :)



You never know what you have until its gone :)
The worst feeling in the world is giving all the love you have and knowing it will never be returned.


terima kasih untuk segalanya , and now i am walking , awayy from you .  :)






thanks for everything.




 farah najwa :)


cinta atas JALANNYA ~

Posted by : farah najwa at Monday, April 18, 2011 0 Comments

Dalam surah ar-Rum ayat 21 Allah menyatakan, “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah bahawa Dia menciptakan isteri-isteri bagimu dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka dan diadakan-Nya cinta kasih sayang antara kamu. Sungguh, dalam yang demikian ada tanda-tanda bagi orang yang menggunakan fikiran”
ISLAM menggariskan akhlak yang terbaik untuk merealisasikan percintaan sesama lelaki dan perempuan yang mukalaf. Terdapat tiga peringkat percintaan yang mana orang Islam hendaklah mencuba sedaya upaya mereka untuk memelihara kesucian cinta itu daripada dicemari unsur-unsur maksiat dan perkara-perkara yang dapat membawa kepada kemurkaan Allah. Tiga peringkat tersebut adalah cinta sebelum perkahwinan, cinta selepas bertunang dan cinta selepas perkahwinan.
Cinta Sebelum Kahwin
Cinta sebelum perkahwinan adalah cinta yang hadir daripada pergaulan harian dengan individu yang mempunyai kesamaan daripada segi cita rasa, peribadi, minat dan cara hidup. Ada kalanya cinta ini adalah cinta pandang pertama yang hadir secara mendadak, dan ia juga mungkin cinta yang dibina secara berperingkat melalui pertemuan dan pergaulan harian. Cinta sebelum perkahwinan biasanya tidak digalakkan dalam Islam, kerana dikhuatiri akan menjerumuskan pencinta itu ke kancah maksiat dan kelalaian dalam percintaan. Walau bagaimanapun, jika percintaan itu mempunyai matlamat suci, iaitu untuk membawa pencinta itu ke jinjing pelamin dan ikatan yang sah, maka sebagai pencinta yang beriman dan takutkan Allah, mereka haruslah menjaga dan memelihara perkara-perkara berikut:
1.Menjaga batas-batas pergaulan dengan tidak menyentuh sesama sendiri, tidak membuang masa berjam-jam dengan bertelefon atau berbual-bual, dan tidak menjadikan pergaulan mereka seperti suami isteri yang sudah sah dinikahkan. Mereka harus sedar dan berasa malu kerana mereka masih belum mempunyai sebarang hak ke atas satu sama lain.
2.Menghormati maruah dan harga diri masing-masing, dalam erti kata lain tidak membenarkan diri berdua-duaan dengan kekasih, kerana orang yang ketiga adalah syaitan. Di samping itu tidak berhias-hias atau menampakkan perhiasan di hadapan kekasih kerana dikhuatiri boleh menaikkan nafsu syahwat kekasih. Sebaik-baiknya sebarang pertemuan hendaklah melibatkan mahram atau ibu bapa yang mengawasi tingkah laku mereka.
3.Mendapat restu dan kebenaran dari ibu bapa adalah faktor kejayaan dalam percintaan sebelum perkahwinan. Restu daripada ibu bapa memudahkan proses pertunangan dan pernikahan yang akan berlangsung sebagai kelangsungan daripada cinta itu. Ibu bapa harus memainkan peranan dengan memastikan anak-anak tidak melupakan tanggungjawab peribadi dan batasan akhlak dan ajaran agama semasa bercinta.
4.Berdoa dan menunaikan solat hajat supaya percintaan yang dimiliki akan diredai dan diberkati Allah. Bermohon kepada Allah supaya cinta itu dapat membawa kepada kesempurnaan peribadi dan kesempurnaan agama dengan mendirikan rumah tangga dan memelihara kelangsungan cinta itu.
5.Sentiasa melakukan solat Istikharah bagi meneguhkan hati supaya orang yang dicintai itu adalah yang terbaik untuk menjadi pasangan hidup sehingga ke akhir hayat. Janganlah mencintai seseorang kerana harta, rupa atau keturunannya, tetapi cintailah dia kerana agama dan kemuliaan akhlaknya. Solat istikharah membantu supaya individu yang bercinta itu tidak menyesal dengan pilihannya dan dia wajiblah menjuruskan percintaannya itu untuk mendirikan rumah tangga yang terpelihara. Sekiranya dia bercinta tanpa niat untuk berumah tangga tetapi sekadar ingin bermain-main dan bersuka ria, maka percintaan itu adalah penipuan dan setiap perbuatan ke arah itu mencetuskan dosa dan kemurkaan Allah.
Setiap perbuatan cinta seperti menyentuh kekasih, bersalaman, berdating, berpelukan dan bercanda adalah dilarang sebelum perkahwinan. Sebagai hamba Allah yang takut kepada kemaksiatan dan kehinaan hidup di dunia, pasangan kekasih hendaklah berasa malu untuk mempamerkan ‘cinta terlarang’ mereka kerana belum lagi diiktiraf oleh perkahwinan yang dituntut oleh syarak. Tetapi sebaliknya, apabila diikat dengan ikatan perkahwinan yang sah, perbuatan-perbuatan itu mendatangkan pahala dengan syarat suami isteri itu berusaha untuk menjaga batasan akhlak dan kesopanan tingkah laku apabila berada di khalayak ramai.
Cinta Selepas Bertunang
Kebanyakan orang yang bercinta menyimpan hasrat untuk mempertahankan cintanya hingga ke jinjang pelamin. Ber-tunang adalah cara yang dilakukan bagi menyempurnakan janji untuk berkahwin. Ia adalah tanda pengabadian cinta yang suci dan tulus. Cinta dalam pertunangan besar ujiannya kerana godaan dan cabaran yang datang dari pelbagai pihak mampu merubah hati dan pendirian pasangan. Orang yang bertunang dikatakan ‘berdarah manis’ kerana mudah terjebak kepada gangguan perasaan dan terdedah kepada pelbagai cabaran. Oleh sebab itu pertunangan tidak digalakkan untuk tempoh yang lama mengikut adat masyarakat Melayu. Malah ia tidak perlu dihebohkan kepada semua orang kerana dikhuatiri pasangan itu berubah hati dan tidak jadi melangsungkan perkahwinan.
Bertunang tidak sama dengan berkahwin. Bertunang adalah ikatan tetapi ia belum diteguhkan oleh akad yang menghalal-kan segala perhubungan antara lelaki dan perempuan. Bertunang adalah tempoh suai kenal bukan tempoh memadu asrama. Maka orang yang sedang bertunang tidak boleh melanggar batas-batas agama kerana mereka masih belum ‘halal’ untuk sentuh-bersentuhan, cium-berciuman dan sebagainya. Pihak lelaki perlu menyedari mereka belum lagi menjadi suami, begitu juga pihak perempuan belum bergelar isteri. Maka berhati-hatilah dalam pergaulan kerana syaitan sentiasa menjadi orang ketiga yang tidak jemu menggoda dan cuba merosakkan cinta yang terbina.
Cinta Selepas Kahwin
Allah mengiktiraf cinta selepas perkahwinan sebagai yang terbaik dan sumber segala kesenangan dan kasih sayang sebagaimana yang dinyatakan di dalam Quran ayat 21 surah ar-Rum, “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah bahawa Dia menciptakan isteri-isteri bagimu dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka dan diadakan-Nya cinta kasih sayang antara kamu. Sungguh, dalam yang demikian ada tanda-tanda bagi orang yang menggunakan fikiran”.
Cinta selepas perkahwinan adalah cinta yang diredai dan dituntut oleh ajaran Islam. Cinta seharusnya berputik mekar selepas pasangan suami isteri itu mendapat mandat yang agung untuk bercinta melalui ikatan yang sah dan diiktiraf oleh agama dan juga anggota masyarakat. Bagi menyuburkan cinta selepas perkahwinan, maka pasangan suami isteri haruslah menghormati hak-hak dan tanggungjawab kepada yang dicintai dengan penuh kecintaan dan kasih sayang. Antara cara-cara untuk menyuburkan rasa cinta sebegitu adalah:
1.Membuktikan cinta melalui ketaatan, kasih sayang, pengorbanan dan kesungguhan memuliakan pasangan dan rumah tangga yang dibina. Pasangan suami isteri hendaklah sentiasa saling hormat-menghormati, menghargai perasaan dan tutur kata, sentiasa mendoakan kesejahteraan keluarga dan berusaha memelihara amanah dan janji yang dibuat.
2.Melahirkan zuriat sebagai bukti cinta yang terjalin. Sekiranya ditakdirkan tidak mempunyai zuriat, suami hendaklah bersabar dan tidak terburu-buru untuk berkahwin lain. Seharusnya usaha dilipatkan gandakan untuk mendapatkan zuriat baik secara tradisional mahupun secara perubatan. Sekiranya tidak berhasil, bolehlah mengambil anak angkat sebagai langkah alternatif.
3.Mengasihi dan menghormati ahli keluarga pasangan suami isteri. Bagi mewujudkan keluarga yang harmonis, perhubungan kedua-dua belah pihak hendaklah dijaga dan dipelihara sebaik mungkin. Sesekali, hadiah dapat dijadikan penghubung kasih-sayang dan tidak lupa untuk bertanya khabar sekiranya tidak berkesempatan untuk menziarahi keluarga yang jauh.
Seharusnya Cinta…
Insan yang beriman sering kali meletakkan sandaran yang kuat dan kukuh kepada Allah. Maka, dalam soal percintaan, sering kali mereka bersikap tenang dan menyerah diri kepada ketentuan Allah. Ini adalah kerana mereka yakin cinta datang dari Allah dan hanya Dia sahaja yang dapat menganugerahkan atau menghapuskan cinta itu. Allah adalah Pencipta kepada cinta, dan setiap penciptaan-Nya ada matlamat dan sebab kewujudannya, yang sering kali tidak cuba difahami oleh manusia.
Hanya segelintir sahaja yang memahami hakikat didatangkan perasaan cinta itu, iaitu kembali kepada asal matlamat kejadian manusia; untuk menyembah dan melakukan ketaatan kepada Allah. Tidak kira apa bangsa ataupun agama sekalipun, hakikat cinta adalah kembali kepada mengagungkan dan membesarkan Tuhan yang menciptakan segala cinta. Agama Islam, Kristian, Buddha, Hindu serta lain-lain agama tetap mengupas persoalan cinta sebagai sumber kedamaian hati dan keamanan dunia.
Realiti cinta menuntut pengorbanan daripada setiap individu yang berani untuk melibatkan dirinya dalam percintaan. Cinta penuh dengan air mata, aliran perasaan yang amat deras dan getaran yang mengilukan hati. Cinta juga penuh dengan keindahan, keselesaan, kehalusan perasaan dan kenikmatan jasmani mahupun rohani. Ini adalah kerana, cinta tidak hanya melibatkan perasaan semula jadi antara lelaki dan perempuan sahaja tetapi juga melibatkan perhubungan antara manusia dan Tuhan, manusia dan alam, serta manusia dan perbuatan.
Oleh yang demikian, insan yang beriman dapat mengelakkan diri daripada melakukan kesilapan dalam pergaulan, kekecewaan dalam percintaan, dan kehancuran dalam kehidupan. Mereka memahami hakikat cinta dan jenis-jenis cinta yang wujud dalam dunia ini, lantas menjadikan fikiran mereka lebih terbuka dan bijaksana dalam menangani soal percintaan. Penderitaan, penyesalan, dan kebencian tidak dijadikan sebagai sumber yang boleh memudaratkan diri dan hati, tetapi sebaliknya sebagai sumber yang memberi kesedaran dan keinsafan akan hakikat kehidupan yang sebenarnya.

quotes of love :)

Posted by : farah najwa at Saturday, April 16, 2011 0 Comments

I am sure you have heard the old adage ' the pen is mightier than the sword'.  Many people have debated this particular quote for eons. While in the midst of a fist-to-fist fight it may pay off to have a sword to win the battle, when it comes to battles of the heart a number of words can wield amazing power.
Sometimes words are meant to grab one's attention. Sometimes words are chosen to be painful. But perhaps, the best use of words is to soften or even melt the heart of someone you care for. 
Are you thinking you have no idea how to use words to melt someone's heart? Perhaps you are thinking you are not a poet so this is something you cannot do. Well, we have some good news for you. You don't have to be the one doing the writing to be able to use words to melt someone's heart.
For centuries there have been brilliant writers of all kinds. Many of them penned plays, sonnets, books and music. They were often masters of words. And their words are still around for all of us to use today. For example let's use this quote:
"It's been said that you only truly fall in love once, but I don't believe it. Every time I see you, I fall in love all over again."
What a sentiment! Whether you wrote it or not, when you give that quote to someone, and they think that is how you are feeling about them, they are going to get that flutter in their heart. This is how quotes can be used. They do not have to be yours for you to give them.
Here's another one:
"You know you truly love someone when everyday you meet is like the first time you fall in love."
If you are looking into the eyes of that person you love when you say words like this, or holding their hand as they read a card that you hand wrote those words on, you are going to be striking emotional gold. That is the type of thing every person wants to hear from the person they love. They want to know that they are loved and adored and that the person who is with them feels that same 'perfect love' every time they are together.
Do you really want to have an impact? Well consider this situation. You take that person you love out for an evening and at the end of the evening go stargazing. You find a perfect spot where there is little light from the city or streets nearby and you are able to see the sky filled with the sparkle of millions of stars. Then you deliver the following quote:
"If I could reach up and hold a star for every time you've made me smile, the entire evening sky would be in the palm of my hand."
What a romantic moment! The only way you could possibly make it better would be to drop to one knee and have a sparkling diamond ring in the palm of the hand that you use to accentuate the moment.
This type of impact can be had whether you are there in person or not. You could speak the words or you could write them and hand deliver them. Better yet, think of having a loving, heart melting quote hand written in a note that you sneak into the suitcase of your loved one as they head out on a trip. The ways to use those quotes is endless.

perempuan dan memasak !

Posted by : farah najwa at Monday, April 11, 2011 0 Comments
okay , now 2011. zaman moden. ramai perempuan yang semakin malas ( bukan semua lah ) memasak termasuk lah aku. hee. if dulu , lelaki yang cari nafkah , perempuan hanya MEMASAK. now , terbalik. like cerita MR MAMA.


                                           



 hikhik. memasak ni simple je actually. tapi yang paling penting , mesti kene ade MOOD. if tak , tak jadi lah. boleh jamin. haha. wanna know something, i am eighteen , and baru sahaja belajar how to masak TELUR MATA . hebat kan saya ? act , TAK PUN LAAAAAAAAAAAA ! buat malu kaum HAWA jee. farah , kau tu dah LAPAN BELAS TAHUN. dah boleh kahwin , dah boleh ade anak , but masak kari pun kau tak reti? sape yang nak bayar 90k kat kauuu dengan gaya kau yg masak pun tak reti. muka HANDSOME pun tak guna lah. HAHA. kau nak jadi andartu ke farah ? haaaaaaaa TAKNAK LAAA.



                                              

                                                                       wanna be ?





            no wayyyyyyyyy . hmph . so farah , belajar lah memasak. kau tu dah BESARRR ! kawin nak belajar masak taknak. ape kes ? haha.



seeeeeeeeeeeeeeeee FARAH .

                                        


  kecik kecik dah pandai. engkau farah ? haha. okayokay . im starting to cook now. wish me luck guys.



THE END.

zaman kini ~

Posted by : farah najwa at Monday, April 11, 2011 0 Comments
okay , LOVE  , banyak gila maksud . some peoples said kepercayaan kejujuran keihklasan dan bla bla bla. ade jugak yg rase cinta ni , hanya satu point utk melepaskan nafsu serakah. heh . people nowadays rasa , ouh takpe dah tak ade dara , bakal suami bukan tahu pun. OMG , u are so wrong bitch. gilaa ? haha. hidup ini adil lah. takkan lah perempuan yang dah ditebuk then senang2 nak dapat lelaki baik. ALLAH SWT dah berjanji , perempuan yang baik hanya untuk lelaki yang baik. well as a girl , kite diberi satu keistimewaan yang hanya dapat lelaki sentuh after kahwin. for what kite bagi 'hadiah' tu dekat lelaki before masanya. wastee. boleh bangga ke dengan title " ouh aku dah takde daraa " ? HAHA . if boleh , kenape time mengadung , perempuan malu sampai nak kene  buang anak yang tak berdosa tu . hey bitch , tu yang kau nak kan . nak malu ape lagi . time buat rasa dunia ni hang punya , tapi bila dah jd mcm nie , ouh baru nak menyesal. sesetengah jelaa. hmph. ( hey farah , senstif la pasal bende ni ) , so what. this is my blog. so suka hati lah nak cerita ape kan. i just dont care. and now , aku baru sedar . " oh no wonder my parents susah sangad nak lepaskan aku" . my mother said , " farah , as my daughter , and the eldest , and anak yang paling nakal, mama kene jaga kamu sebaiknya. lagi kamu bawah jagaan mama papa , kamu kene dengar. " seriusly sometimes , i feel so sad angry and blablabla. yelah. as a tennager , nak jugak hangout dengan kawan2 , lepak-ing kan. but , now aku makin faham . betul kata orang tua , menjaga anak perempuan ni lagi susah dari menjaga sekawan lembu. hikhik. mama cakap lagi , " farah , lagi kami boleh jage , kami jage . menyesal kemudian dah tak ade gunaa ! . malunya , sampai 7 KETURUNAN. " . hmph. okay . now . i understand. hukum ZINA ni sangat sangat sangat lah besar. 







maka terjadilah





bitch , sesungguhnya haiwan pun masih sayangkan anaknya . tapi manusia? senang cerita , pandai buat , pandai lah tanggung. bertaubatlah selagi mampu. ALLAH ITU PENYAYANG dan MAHA MENGAMPUNI. AMIN. 




 . 

new blog.

Posted by : farah najwa at Monday, April 11, 2011 0 Comments
wellwellwell. first of all. nak ucap BANYAK BANYAK TERIMA KASIH dekat NURUL NADIA BALQIS. hee . sumpah sayang diaa . hahah. shes the best <3. if not because of her , takde lah blog baru niee . HAHA .  thankyou again.

bffs <3